Mączka drobiowa, stabilizowana
|
-
Przedmiot specyfikacji
Przedmiotem
specyfikacji jest mączka mięsna, drobiowa przeznaczona do przetwórstwa w
produkcji karmy dla zwierząt towarzyszących i futerkowych. Mączka
zawiera 100% materiału drobiowego. Obecność piór jest dopuszczalna w
ilości do 3%. Surowiec do produkcji mączki pochodzi ze zdrowych zwierząt
(surowiec mieszany-kurczęta, indyki, gęsi), których mięso Weterynaryjna
Inspekcja Sanitarna uznała za zdatne do spożycia przez ludzi.
-
Specyfikacja
-
2.1. System jakości.
2.1.1. Mączka jest produkowana w higienicznych warunkach,
gwarantujących uzyskanie produktu wysokiej jakości.
2.1.2. Przetwarzanie surowca odbywa się w bezpośrednim
sąsiedztwie miejsca uboju, bez ingerencji osób trzecich, ani
dodatkowych środków transportu. Brak dodatkowych możliwości
zanieczyszczenia surowca oraz krótki czas jego zagospodarowania
zapewnia produktom powtarzalne parametry.
2.1.3. Producent prowadzi system kontroli jakości HACCP, który
zapewnia utrzymanie stałego, wysokiego poziomu jakości mączki
zgodnie z wymaganiami klientów oraz zapobiega zanieczyszczeniu
mączki ciałami obcymi (szkło, metal, kamienie drewno i inne) i
pleśniami podczas produkcji, przechowywania i transportu.
2.1.4. Każda partia wyprodukowanego towaru jest odrębnie
oznakowana i w pełni identyfikowalna.
2.1.5. Mączka jest stabilizowana poprzez dodanie
przeciwutleniacza BHA, BHT, którego rodzaj, dawka i sposób
dozowania jest właściwy dla produktów przeznaczonych na karmę
dla zwierząt towarzyszących. Nie jest dodawana etoksyquina
(E324) ani żaden inny przeciwutleniacz, szkodliwy dla zwierząt
towarzyszących.
2.1.6. Produkowana jest zgodnie z warunkami dotyczącymi
wytwarzania pasz, opisanymi w polskim prawie paszowym.
2.1.7. Wszystkie zakłady produkcyjne są pod ścisłą kontrolą
służb weterynaryjnych i zostały zatwierdzone zgodnie z
obowiązującym prawem unijnym, dotyczącym przetwarzania białka
pochodzenia zwierzęcego.
-
2.2. Parametry
2.2.1. Zapach– swoisty, nie stęchły. Wykluczony jest jakikolwiek
inny zapach.
2.2.2. Kolor– jasnobrązowy.
2.2.3. Postać– proszek sypki, jednolity, bez cząstek zwęglonych,
szkodników zwierzęcych oraz pleśni.
2.2.4. Analiza chemiczna i instrumentalna:

-
2.3. Pakowanie i dostawa
2.3.1. Mączka jest pakowana po uprzednim schłodzeniu do temp.
poniżej 40 St. C.
2.3.2. Opakowanie stanowią nowe worki polipropylenowe typu
big-bag, o pojemności ok. 1 tony.
2.3.3. Każdy worek jest szczelnie zamknięty, nie ma śladów
uszkodzeń. W czasie transportu worki są ustawione pionowo na
paletach.
2.3.4. Podczas załadunku i transportu mączka jest zabezpieczana
przed wpływem warunków atmosferycznych i zanieczyszczeniami.
2.3.5. Każdy worek jest opatrzony etykietą, która zawiera:
2.3.5.1 datę produkcji,
2.3.5.2 nazwę producenta,
2.3.5.3 nazwę towaru,
2.3.5.4 termin przydatności do użycia,
2.3.5.5 parametry chemiczne: białko, popiół, tłuszcz i
wilgotność,
2.3.6. Do każdej dostawy jest dołączany Handlowy Dokument
Identyfikacyjny, zgodnie z wymogami obowiązującego
Rozporządzenia UE No 1774/2002.
2.3.7. Produkt jest wolny od zanieczyszczeń substancjami
szkodliwymi dla zwierząt, mocznika, toksyn bakterii
chorobotwórczych, a także insektów lub ich larw.
2.3.8. O wszystkich istotnych zmianach w procesie produkcji
mączki informuje się odbiorców z odpowiednim wyprzedzeniem.
2.3.9. Termin przydatności do użycia wynosi 3 miesiące od daty
produkcji.
Mączka z piór i krwi, hydrolizowana
|
- Przedmiot specyfikacji
Przedmiotem
specyfikacji jest hydrolizowana mączka z piór i krwi, przeznaczona do
przetwórstwa w produkcji karmy dla zwierząt towarzyszących i
futerkowych. Pióra są poddawane procesowi termohydrolizy, w celu
rozbicia wiązań keratynowych i tym samym podwyższeniu przyswajalności
białka, zawartego w mączce.
Mączka ta zawiera 100% materiału drobiowego. Stosunek udziału krwi i
piór w produkcie jest analogiczny do udziału na żywym ptaku. Surowiec do
produkcji mączki pochodzi ze zdrowych zwierząt (surowiec
mieszany-kurczęta, indyki, gęsi), których mięso Weterynaryjna Inspekcja
Sanitarna uznała za zdatne do spożycia przez ludzi.
- Specyfikacja
- 2.1 System jakości
2.1.1. Mączka jest produkowana w higienicznych warunkach,
gwarantujących uzyskanie produktu wysokiej jakości.
2.1.2. Przetwarzanie surowca odbywa się w bezpośrednim sąsiedztwie
miejsca uboju, bez ingerencji osób trzecich, ani dodatkowych środków
transportu. Brak dodatkowych możliwości zanieczyszczenia surowca
oraz krótki czas jego zagospodarowania zapewnia produktom
powtarzalne parametry.
2.1.3. Producent prowadzi system kontroli jakości HACCP, który
zapewnia utrzymanie stałego, wysokiego poziomu jakości mączki
zgodnie z wymaganiami klientów oraz zapobiega zanieczyszczeniu
mączki ciałami obcymi (szkło, metal, kamienie drewno i inne) i
pleśniami podczas produkcji, przechowywania i transportu.
2.1.4. Każda partia wyprodukowanego towaru jest odrębnie oznakowana
i w pełni identyfikowalna.
2.1.5. Mączka jest stabilizowana poprzez dodanie przeciwutleniacza
BHA, BHT, którego rodzaj, dawka i sposób dozowania jest właściwy dla
produktów przeznaczonych na karmę dla zwierząt towarzyszących.
Nie jest dodawana etoksyquina (E324) ani żaden inny
przeciwutleniacz, szkodliwy dla zwierząt towarzyszących.
2.1.6. Produkowana jest zgodnie z warunkami dotyczącymi wytwarzania
pasz, opisanymi w polskim prawie paszowym.
2.1.7. Wszystkie zakłady produkcyjne są pod ścisłą kontrolą służb
weterynaryjnych i zostały zatwierdzone zgodnie z obowiązującym
prawem unijnym, dotyczącym przetwarzania białka pochodzenia
zwierzęcego.
- 2.2. Parametry
2.2.1. Zapach– swoisty, nie stęchły. Wykluczony jest jakikolwiek
inny zapach.
2.2.2. Kolor– ciemnobrązowy.
2.2.3. Postać– proszek sypki, jednolity, bez cząstek zwęglonych,
szkodników zwierzęcych oraz pleśni.
2.2.4. Analiza chemiczna i instrumentalna:

- 2.3. Pakowanie i dostawa
2.3.1. Mączka jest pakowana po uprzednim schłodzeniu do temp. max.
40 St. C.
2.3.2. Opakowanie stanowią nowe worki polipropylenowe typu big-bag,
o pojemności ok. 1 tony.
2.3.3. Każdy worek jest szczelnie zamknięty, nie ma śladów
uszkodzeń. W czasie transportu worki są ustawione pionowo na
paletach
2.3.4. Podczas załadunku i transportu mączka jest zabezpieczana
przed wpływem warunków atmosferycznych i zanieczyszczeniami.
2.3.5. Każdy worek jest opatrzony etykietą, która zawiera:
2.3.5.1. datę produkcji,
2.3.5.2. nazwę producenta,
2.3.5.3. nazwę towaru,
2.3.5.4. termin przydatności do użycia,
2.3.5.5. parametry chemiczne: białko, popiół, tłuszcz i wilgotność,
2.3.6. Do każdej dostawy jest dołączany Handlowy Dokument
Identyfikacyjny, zgodnie z wymogami obowiązującego Rozporządzenia UE
No 1774/2002.
2.3.7. Produkt jest wolny od zanieczyszczeń substancjami szkodliwymi
dla zwierząt, mocznika, toksyn bakterii chorobotwórczych, a także
insektów lub ich larw.
2.3.8. O wszystkich istotnych zmianach w procesie produkcji mączki
informuje się odbiorców z odpowiednim wyprzedzeniem.
2.3.9. Termin przydatności do użycia wynosi 3 miesiące od daty
produkcji.
Tłuszcz drobiowy
|
- Przedmiot specyfikacji
Przedmiotem
specyfikacji jest tłuszcz drobiowy, paszowy przeznaczony do przetwórstwa
w produkcji pasz przemysłowych oraz karmy dla zwierząt towarzyszących.
Pozyskiwany jest w procesie prasowania mączki mięsnej, drobiowej.
Surowiec użyty do produkcji tłuszczu jest w 100% drobiowy i pochodzi ze
zdrowych zwierząt (surowiec mieszany-kurczęta, indyki, gęsi), których
mięso Weterynaryjna Inspekcja Sanitarna uznała za zdatne do spożycia
przez ludzi.
- Specyfikacja
- 2.1. System jakości
2.1.1. Tłuszcz jest produkowany w higienicznych warunkach,
gwarantujących uzyskanie produktu wysokiej jakości.
2.1.2. Przetwarzanie surowca odbywa się w bezpośrednim
sąsiedztwie miejsca uboju, bez ingerencji osób trzecich, ani
dodatkowych środków transportu. Brak dodatkowych możliwości
zanieczyszczenia surowca oraz krótki czas jego
zagospodarowania zapewnia produktowi powtarzalne parametry.
2.1.3. Producent prowadzi system kontroli jakości HACCP,
który zapewnia utrzymanie stałego, wysokiego poziomu jakości
tłuszczu zgodnie z wymaganiami klientów oraz zapobiega
zanieczyszczeniu mączki ciałami obcymi (szkło, metal,
kamienie drewno i inne) i pleśniami podczas produkcji,
przechowywania i transportu.
2.1.4. Każda partia wyprodukowanego towaru jest w pełni
identyfikowalna.
2.1.5. Tłuszcz stabilizowany jest poprzez dodanie
przeciwutleniacza, którego rodzaj, dawka i sposób dozowania
jest właściwy dla produktów przeznaczonych do pasz
przemysłowych i karm dla zwierząt towarzyszących. Nie jest
dodawana etoksyquina (E324) ani żaden inny przeciwutleniacz,
szkodliwy dla zwierząt towarzyszących.
2.1.6. Tłuszcz jest produkowany zgodnie z warunkami
dotyczącymi wytwarzania dodatków paszowych, opisanymi w
polskim prawie paszowym.
2.1.7. Wszystkie zakłady produkcyjne są pod ścisłą kontrolą
służb weterynaryjnych i zostały zatwierdzone zgodnie z
obowiązującym prawem unijnym, dotyczącym przetwarzania
białka pochodzenia zwierzęcego.
- 2.2. Parametry
2.2.1. Zapach– swoisty, nie stęchły. Wykluczony jest
jakikolwiek inny zapach,
2.2.2. Barwa- w skali jodowej max. 170 mg J2/ 100 ml
roztworu,
2.2.3. Postać– ciekła pow. temp. 25 St. C.,
2.2.4. Analiza chemiczna i instrumentalna:

- 2.3. Przechowywanie i transport.
2.3.1. Bezpośrednio z prasy tłuszcz trafia do odstojników,
gdzie oddzielane są pozostałości mączki mięsnej. W celu
uzyskania większej klarowności poddany jest również
odwirowaniu.
2.3.2. Tłuszcz jest przechowywany w specjalnych, ocieplanych
zbiornikach, wyposażonych w system umożliwiający jego
podgrzanie.
2.3.3. Podczas załadunku i transportu tłuszcz jest
zabezpieczany przed wpływem warunków atmosferycznych i
zanieczyszczeniami.
2.3.4. Transport odbywa się w specjalistycznych, ocieplanych
cysternach lub zbiornikach dostarczonych przez odbiorcę.
2.3.5. Każda partia tłuszczu jest badana pod kątem
zawartości:
2.3.5.1. liczby kwasowej,
2.3.5.2. liczby nadtlenowej;
2.3.6. Do każdej dostawy jest dołączany Handlowy Dokument
Identyfikacyjny, zgodnie z wymogami obowiązującego
Rozporządzenia UE No 1774/2002.
2.3.7. Produkt jest wolny od zanieczyszczeń substancjami
szkodliwymi dla zwierząt, toksyn bakterii chorobotwórczych,
a także insektów lub ich larw.
2.3.8. O wszystkich istotnych zmianach w procesie produkcji
tłuszczu informuje się odbiorców z odpowiednim
wyprzedzeniem.
2.3.9. Termin przydatności do użycia wynosi 3 miesiące od
daty produkcji.
|