Co to jest HACCP ?
Skrót
HACCP pochodzi od określenia w języku angielskim (Hazard Analysis and
Critical Control Points), które tłumaczy się jako Analiza Zagrożeń i
Krytyczne Punkty Kontroli. Oznacza system organizacji działania w
firmach mających do czynienia z żywnością, służący zapewnieniu
bezpieczeństwa zdrowotnego tej żywności. System HACCP jest uznawany za
najskuteczniejsze narzędzie pozwalające zagwarantować, że żywność nie
ulegnie skażeniu lub zanieczyszczeniu i będzie bezpieczna dla
konsumenta.
Podstawowe cechy systemu HACCP
System HACCP tworzy się indywidualnie dla każdego zakładu (linii
produkcyjnej) uwzględniając specyfikę prowadzonej tam działalności. Za
wprowadzenie i utrzymywanie działania systemu odpowiedzialne jest
kierownictwo zakładu.
System ten:
- polega na identyfikacji występujących zagrożeń żywności
(biologicznych, chemicznych, fizycznych) oraz określeniu metod ich
uniknięcia,
- ma charakter prewencyjny, przenosi ciężar kontroli z końcowego
produktu na poszczególne fazy całego procesu produkcji i
dystrybucji,
- może być stosowany na wszystkich etapach tzw. "łańcucha
żywnościowego" (od gospodarstwa rolnego do stołu konsumenta):
podczas produkcji,
- magazynowania, dystrybucji, dostarczania konsumentowi w sklepach
i restauracjach,
- wymaga udziału całego personelu zakładu oraz zaangażowania
kierownictwa.
.
|